Geschiedenis

In 1909 te Amsterdam begon de firma B.E.M. Wientjes als groothandel van elektronische weerstandsmaterialen. Men werkte toen met bakeliet, één van de eerste soorten kunststof, voor het maken van telefoons en radio’s. Na de oorlog is men tevens begonnen met het bewerken van kunststof. Zo werd het bedrijf leverancier van kunststofhalffabrikaten. Al snel werd het pand in Amsterdam te klein en in 1961 werd er verhuisd naar Roden in de provincie Drenthe. Vanaf eind jaren ’60 bracht men ook eigen producten, zoals spoelbakken en baden gemaakt van acrylplaten, op de markt brengen onder de merknaam Ucosan. 

In 1984 besloot Wientjes een joint venture aan te gaan met Villeroy & Boch voor het maken en verkopen van spoelbakken en baden die inmiddels van kunststof werden gegoten. In 1986 bestond Wientjes Beheer uit een aantal verschillende werkmaatschappijen: Wientjes kunststoffen, Ucosan en Bowic. De productie van baden maakte plaats voor whirlpools. 

In 1989 verkocht Wientjes 50% van de aandelen van Ucosan aan Villeroy & Boch. In datzelfde jaar werd Vicon Polyester in Emmen overgenomen, dat later werd omgedoopt tot Wientjes Emmen (nu VDL Wientjes Emmen). De vestiging in Roden werd Wientjes Roden. In 2000 werd Ucosan verkocht aan Villeroy & Boch. In 2005 is Wientjes in contact gekomen met VDL Groep. Deze bleek uiteindelijk een uitstekende partner om toeleveringsbedrijven Wientjes Roden en Wientjes Emmen over te nemen. Sinds 2005 is VDL Wientjes Roden een zelfstandig bedrijf binnen de VDL Groep.

Foto's van toen